De acht onmisbare benodigdheden voor een cocktailbar voor thuis

Heeft u er al zin in om u cocktailkunsten naar een hoger niveau te tillen? En om de lekkerste drankjes te bereiden, gewoon in eigen huis?

Onthoud dan de volgende benodigdheden voor een cocktailbar voor thuis en binnen de kortste keren mixt u de sterren van de hemel. Wat dacht u bijvoorbeeld van een heerlijke gin-tonic?

1. De jigger

U kent ze vast wel, de bartenders die met flessen gooien en zo uit de losse pols uw cocktail samenstellen. Deze methode wordt free pouring genoemd. De bartender is zo getraind dat hij precies weet hoeveel milliliter van de drank hij bij hoeveel tellen heeft. Dit tellen luistert erg nauw, tel te snel en er zit te weinig in of tel te langzaam en u heeft een over pour.

Het vergt veel oefening en tijd om free pouring onder de knie te krijgen. Om ervoor te zorgen dat men er zeker van is de juiste hoeveelheden te gebruiken, is er de jigger. De jigger is het maatbekertje van de bartender.

Met de jigger weet u zeker dat u mooie gebalanceerde cocktails maakt. Er zijn verschillende maten jiggers te krijgen. In de meeste gevallen hebben jiggers een grote en een kleine kant. Welke inhoud deze kanten hebben, is aan u. Dit kan bijvoorbeeld 30 milliliter en 45 milliliter zijn.

Keuze tip: Een goed punt om te beginnen zijn uw recepten. Cocktailrecepten worden met standaard hoeveelheden aangegeven. Kijk wat deze hoeveelheden zijn en bedenk zo welke inhoud u vaak gebruikt en waarvan het dus fijn zou zijn als de jigger deze heeft.

We raden te allen tijde een jigger aan, omdat u door de juiste afmetingen gewoonweg de lekkerste cocktails maakt.

2. De cocktail strainers (zeefjes)

Wanneer u bij het maken van een cocktail gebruik moet maken van een cocktailshaker, is een strainer onmisbaar. Deze zorgt er namelijk voor dat het ijs en eventuele andere ingrediënten niet meekomen vanuit de shaker in uw glas.

Er zijn twee veelgebruikte strainers:

Hawthorne Strainer
Hawthorne Strainer
Fine Strainer
Fine Strainer

De Hawthorne strainer gebruikt u als u de ijsblokjes tegen wilt houden wanneer u uw cocktail uit de shaker schenkt. Hiervoor plaatst u de Hawthorne strainer in het gedeelte van de shaker waar het ijs en de cocktail zich bevinden. Vervolgens schenkt u rustig.

Wilt u graag dat ook de kleinste ijskristallen tegengehouden worden? Dan gebruikt u een Fine strainer. Dit is een klein zeefje dat u boven uw glas houdt. U schenkt vervolgens met behulp van de Hawthorne strainer de cocktail uit de shaker en door de Fine strainer in uw glas. U heeft nu een prachtig heldere cocktail.

U gebruikt strainers wanneer er als methode straining benoemd wordt.

3. De barspoon (barlepel)

Een van de onmisbare benodigdheden voor een cocktailbar voor thuis, is uiteraard de barspoon. Een barspoon is een lepel die speciaal voor de bartender is ontworpen.

Het is een lepel met een extra lange steel. De vorm van de lepel en de steel zijn zo ontworpen dat u hiermee snel en gemakkelijk uw cocktail kunt roeren wanneer de methode stirring betreft. Dit is de methode die James Bond overigens liever niet toegepast ziet worden op zijn Vodka dry Martini.

Naast dat u er handig mee kunt roeren, is de barspoon ook handig om kleine hoeveelheden mee af te meten.

De barspoon is onmisbaar voor cocktails als Martini’s (behalve die van Mr. Bond dus) en Old Fashioned’s.

4. Het mixglas

U kunt er natuurlijk voor kiezen om, wanneer u uw cocktail volgens de building of stirring methode moet bereiden, uw cocktail in een groot glas te maken. Nu staat dit niet altijd even aantrekkelijk voor uw toeschouwers.

Om uw cocktails in stijl te maken, is het mooi om een speciaal mixglas aan te schaffen. Deze glazen zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van cocktails en zien er vaak prachtig uit. In sommige gevallen hebben ze net zulke mooie klassieke structuren als een whiskyglas.

U kunt er echter ook voor kiezen om het mixglas dat bij uw shaker hoort (de shaker bespreken we hierna nog uitgebreid) hiervoor te gebruiken. Dit zijn over het algemeen strak gevormde glazen.

5. De shaker

tin on tin shaker

Wanneer men graag cocktails wil gaan maken, is de cocktailshaker een van de eerste benodigdheden die aangeschaft wordt voor een cocktailbar voor thuis.

Er zijn dan ook veel recepten voor cocktails waarbij je de shaker niet kunt missen. Er zijn veel verschillende shakers te verkrijgen.

Boston Shaker
Cobbler Shaker
Parisian Shaker
Tin-on-tin Shaker

Twee van de fijnere shakers zijn de Boston shaker en de Tin-on-Tin shaker.

De Boston shaker bestaat uit een metalen gedeelte en een glazen gedeelte. Het is dit glazen gedeelte dat u eventueel ook prima als mixglas kunt gebruiken. Voor gebruik maak je de cocktail altijd in het glazen gedeelte. U kunt op die manier goed zien wat u doet. Daarbij is het ook voor eventuele toeschouwers leuk dat ze kunnen zien wat u doet.

Vervolgens plaatst u het metalen gedeelte op het glazen gedeelte en kunt u shaken. De cocktail schenkt u vervolgens vanuit het metalen gedeelte door de strainer(s) in uw glas.

Het nadeel van de Boston shaker is dat deze, als u de juiste slag niet te pakken krijgt, lastig te openen kan zijn. De Tin-on-Tin shaker bestaat uit twee metalen delen en is gemakkelijker te openen. Nadeel aan deze shaker is dat u niet goed de hoeveelheden kunt zien die u gebruikt.

Maar gelukkig heeft u daar de jigger voor.

6. De muddler (stamper)

Muddler

Bij de verschillende methoden die bij het maken van cocktails worden gebruikt, hoort ook muddling. Wat de benodigdheden voor een cocktailbar voor thuis betreft, is het voor deze methode handig om een speciale muddler te hebben.

Een muddler is eigenlijk niets anders dan een stamper die gemakkelijk in je (mix)glas past. U gebruikt de muddler om sappen en aroma’s uit fruit en kruiden te halen. Zo worden de smaken in de cocktail versterkt.

Om de muddler te gebruiken doet u de ingrediënten in het (mix)glas en stampt u deze aan. Pas bij het gebruik van munt op dat u niet te hard stampt, hier wordt de munt bitter van (en uw Mojito ook).

7. De peeler (dunsnijder)

Peeler

Er zijn veel cocktailrecepten waarbij gebruik gemaakt wordt van fruit en kruiden. Veel gebruikte ingrediënten zijn limoen, citroen en sinaasappel. Voor het gebruik in de cocktail zelf, snijdt je van deze ingrediënten partjes.

Ze worden echter niet alleen ín de cocktail gebruikt, maar ook als garnering in of op de rand van het glas. Hiervoor gebruikt u de schil waar u smalle stroken van schaaft. In het recept wordt een stuk van de schil een zest genoemd.

Deze zest kunt u het best en mooist van het fruit afhalen door middel van de peeler. U kunt hier ook een gewoon schilmesje voor gebruiken, maar speciale peelers voor cocktails kunnen u helpen om creatieve garneringen te maken.

8. De pour spout (schenk tuit)

Pour spout

Heeft u uw mixvaardigheden goed onder de knie en wilt u een stap verder? Dan kunt u free pouring eens een kans geven. Wanneer u uit de losse pols kunt schenken, en uw jigger achterwege kunt laten, kunt u van het maken van cocktails een waar spektakel maken.

Voor free pouring, het schenken op basis van tellen, is de pour spout essentieel. Wanneer u het schenken uit de losse pols onder de knie heeft (online zijn er tal van instructievideo’s te vinden), is het aan te raden voor iedere fles dezelfde pour spout te kopen. Een dikkere of dunnere kop laat een andere hoeveelheid vloeistof door en daardoor kunnen uw afmetingen niet kloppen. Eenzelfde maat voor iedere fles is dus perfect.

Als u hier eenmaal vertrouwd mee bent, zit er misschien wel een lesje flair bartending in.