Shake

Shaken met ijs is de bekendste en één van de meest voorkomende cocktailtechnieken. Begin met ijsblokjes te doen in de shaker. Voeg met een barmaatje alle ingrediënten toe. Hierna shake je stevig 8-10 seconden lang. Als je frost ziet aan de buitenkant van je shaker dan is je cocktail klaar om uit te schenken. Altijd lachen tijdens het shaken. Ook als je niet meteen de shaker open krijgt

Strain

Strainen doe je om te voorkomen dat er kleine restjes van fruit, klonters of andere ingrediënten in je cocktailglas uitgeschonken worden. Je zet de strainer schuin op je shaker voor het uitschenken. Soms zie je dat het ook uitgeschonken wordt met een zeefje. Dit noem je doublestrainen.

Bekende cocktails:
Summer Fizz

Stir

Bij koolzuurhoudende cocktails die je in het glas maakt gebruik je een barlepel om te stirren. Je schenkt de ingrediënten in het glas. Met de barlepel stir je om de verschillende smaken goed te mengen met het ijs totdat de buitenkant van het glas helemaal koud is.

Build

Builden wordt wel vaak toegepast bij cocktails die je straight up serveert met ijs. Hierbij bouw je de cocktail op door verschillende ingrediënten in te schenken in het glas, stirren is niet nodig.

Bekende cocktails:
Car Crash

Blend

Wil je vers fruit of bijvoorbeeld ijs in je cocktail verwerken, dan gebruik je een blender. Begin langzaam en blend zolang tot het één mooi vloeibaar geheel wordt. Wil je mango of ananas blenden en wordt het niet vloeibaar? Voeg dan bijvoorbeeld limoensap of wat water toe.

Muddle

Een muddler gebruik je om fruit in het glas te “stampen”. Vaak in combinatie met (riet)suiker.

Layer

Layeren doe je bij cocktails die je in laagjes maakt. Hierdoor krijg je een mooi presentatie effect. Je gebruikt hiervoor de platter kant van je barlepel bij het uitschenken.

Eiwit

Als een cocktail een schuimkraag heeft dan is deze cocktail vaak gemaakt met eiwit. Dit doe je door de het eiwit te scheiden en toe te voegen aan de cocktail. Je kunt het ook achteraf (na het uitschenken) shaken en toevoegen. Dit noemen ze een dry shake. Eiwit toevoegen aan je cocktail klinkt voor sommigen misschien niet heel lekker, maar het voegt juist een romige smaak aan je cocktail toe.

Rimrand

Een rimrandje geeft je cocktail een extra smaakdimensie. Een rimrandje breng je van te voren aan op je cocktail. Meestal met zout of met suiker. Eerst breng je een plakrandje aan op de rand van je glas. Dit kan met limoen, maar het werkt nog beter met rietsuikerwater of grenadine. Daarna dep je je cocktailglas in het zout of de suiker. Let op dat je een mooie strakke rimrand maakt.

NB: “rimmen” kan ook met chocoladesaus, kokos snippers of je favoriete BBQ saus bij een hartige cocktail.

Voorbeeld van een cocktail met rimrand: Christmas Mocktail of The Grinch

Flairtending

Dit is de buitencategorie van cocktails maken. Eigenlijk heeft het qua techniek niks te maken met cocktails maken. Maar als je kunt flairtenden heb je de aandacht! Puur entertainment, al moet je wel oppassen dat er niet meer aandacht aan de show dan aan de bereiding van je cocktail gegeven wordt